Sijoittajille

Liiketoiminta

Fodelia toimii suomalaisten elintarvikeyritysten holdingyhtiönä.

Fodelialla on kaksi raportoitavaa liiketoiminta-aluetta: Foodservice-markkinan asiakkuuksiin keskittyvä valmisruokavalmistaja Feelia ja vähittäiskauppa-asiakkuuksiin ja kuluttajien verkkokauppaan keskittyvä Fodelia Retail, johon sisältyy 1.7.2022 alkaen snacks-tuotteita valmistava Real Snacks, Suomen vanhimpiin makkaratehtaisiin lukeutuva Perniön Liha, pitaleipää ja välipalatuotteita valmistava Pita Factory ja Feelia ruokakauppa, valmiin kotiruoan verkkokauppa.

Lisäksi konserniimme kuuluu tytäryrityksemme Marjavasu, sekä yhteisyrityksemme Fodbar, joka tarjoaa kustannustehokkaan ratkaisun kokonaisvaltaisten ruokapalvelujen ulkoistamiseksi.

Feelia

Feelia Oy on vuonna 2007 perustettu valmisruokavalmistaja, jonka kotimaisista raaka-aineista valmistetuissa tuotteissa ovat maut ja ravintoaineet tallella. Patentoidulla autoklaavitekniikalla vakuumissa käsityönä esivalmistetut ruoat ovat laadukkaita, hyvin säilyviä ja pieneen varastotilaan meneviä. Kaikki Feelian tuotteet valmistetaan yhtiön omilla tehtailla Pyhännällä ja Kokkolassa. Feeliaa johtaa toimitusjohtaja Jukka Ojala

Feelian tuoteportfolioon kuuluu laaja ja monipuolinen valikoima valmiita keittoja, patoja, kiusauksia, kastikkeita ja laatikkoja. Lisäksi Feelialla on yli 30 tuotteen erikoisruokavaliosarja.

Feelia keskittyy Foodservice-markkinan asiakkuuksiin. Herkullisesta ja terveellisestä Feelian ruoasta nautitaan kouluissa, hoivakodeissa, lounas- ja henkilöstöravintoloissa, liikenneasemilla, kauppojen ruokapisteissä, tapahtumien ruokarekoissa sekä kotien ruokapöytien äärellä. Feelian asiakkaisiin kuuluu muun muassa kuntia, hoivayhtiöitä, ravintoloita, keskusliikkeitä sekä tukkuja. Tuotteiden pitkä säilyvyysaika mahdollistaa asiakkaiden ruokahävikin vähentymisen.

Feelian tuotekehitys on vahvasti asiakaslähtöistä ja tuotanto kustannustehokasta. Yhtiön tuotteiden kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia. Kotimaisia raaka-aineita käytetään aina, kun se on mahdollista. Suurin osa kasviksista ja juureksista tuleekin alle kahden tunnin kuljetusmatkan päästä tehtaasta.

Fodelia Retail

Fodelia Retail Oy keskittyy vähittäiskauppa-asiakkuuksiin sekä kuluttajille suunnatun verkkokaupan kehittämiseen. Liiketoiminta-alueeseen kuuluvien FodNet Oy:n, Real Snacks Oy:n, Perniön Liha Oy:n sekä Pita Factory Oy:n välillä käynnissä ollut fuusioprosessi saatiin päätökseen 28.2.2023. Liiketoiminta-aluetta johtaa toimitusjohtaja Riikka Wulff.

Feelia Ruokakauppa yhtiöitettiin Feelia Oy:stä toukokuussa 2021 vahvan kasvun seurauksena. Feelia Ruokakauppa on verkkokauppa, joka toimittaa kotiruokaa suoraan kuluttajien kotiovelle kaikkialle Suomeen. Sen suurin tuoteryhmä on sisaryhtiö Feelian valmisruoat, mutta valikoimista löytyy myös muita konsernin yhtiöiden tuotteita.

Real Snacks on vuonna 2001 perustettu pohjoissuomalainen sipsitehdas, joka valmistaa kotimaisesta raaka-aineesta perunalastuja, maissinaksuja ja kaurasnacksejä vaativampaankin makuun sekä kotimarkkinoille että vientiin. Real Snacksillä on oma brändi Oikia, ja lisäksi se valmistaa private label -tuotteita useille eri yhtiöille.

Perniön Liha ja Pita Factory liittyivät Fodelia-konserniin vuodenvaihteessa 2020. Perniön Liha on Salossa toimiva perheyritys ja yksi Suomen vanhimmista makkaratehtaista, joka täytti 90 vuotta maaliskuussa 2020.  Perniön Lihan päätuotteita ovat luonnonkuoriin valmistetut erikoismakkarat ja maksamakkarat, joita myydään Perniön ja Helsingin Makkaratehdas -brändien alla. Perniön Lihan nakit ja makkarat ovat voittaneet useita palkintoja vuosien varrella, ja se on Suomen palkituin lihajalostaja 2000-luvulla.

Pita Factoryn tehdas Jokioisissa valmistaa kotimaisia ja laadukkaita välipalatuotteita ja pitaleipää kuluttajille ja kaupalle sekä alihankintana elintarviketeollisuudelle. Pita Factoryn tuotteet ovat kotimaisia ja laadukkaita välipalatuotteita. Liha ja leipä ovat 100 % suomalaista alkuperää. Tuotteissa käytettävä leipä tulee Kanta-Hämeen Jokioisilta ja liha Pohjanmaalta. Yhtiö myös tekee alihankintatyötä usealle kotimaiselle laatutoimijalle. Käytössä on monipuolinen ja moderni pakkaustekniikka.

Fodbar

Fodbar Oy on vuonna 2020 perustettu Fodelian ja Bravedon yhteisyritys, joka tarjoaa kunnille ja kaupungeille sekä yksityisille yrityksille vaivattoman ja kustannustehokkaan ratkaisun kokonaisvaltaisten ruokapalvelujen ulkoistamiseksi.

Fodbar-konseptissa yhdistyvät Feelian ja Bravedo-konserniin kuuluvan Barona HoReCan osaaminen: Valmisruokavalmistaja Feelia vastaa ravintosisällöltään monipuolisten, vakuumissa kypsennettyjen tasalaatuisten tuotteiden valmistuksesta ja tuo mukanaan osaamista foodservice-markkinasta ja ruokatuotteista. Valtakunnallisena toimijana Barona HoReCa puolestaan vastaa henkilöstöpalvelusta ja varmistaa henkilöstön saatavuuden ja osaamisen sekä kustannustehokkaat ja toimivat henkilöstöprosessit.

Marjavasu

Kuopiolainen Marjavasu Oy siirtyi osaksi Fodelia-konsernia osakevaihdon kautta 1.9.2022. Marjavasu Oy on yksi Suomen merkittävimmistä mehuvalmistajista, joka valmistaa Delimax-brändillään foodservice-markkinalle erilaisia mehutiivisteitä sekä hedelmä- ja marjasoseita. Lisäksi Marjavasun tuoteportfolioon kuuluvat erilaiset mehuautomaatit.

Kaikki Marjavasun tuotteet valmistetaan ja pakataan omalla tehtaalla Kuopiossa. Yrityksen kilpailuetuja ovat nopeus ja ketteryys, sekä kyky vastata asiakkaiden tarpeisiin nopeallakin aikataululla. Marjavasu perustettiin alun perin yrityksen perustaja Esa Vainikaisen oman tilan marjojen jatkojalostukseen. Marjavasun korkea kannattavuus perustuu asiakasrajapinnassa tapahtuviin toimiin sekä tehokkaaseen omaan tuotantoon, joka mahdollistaa myös pienempien tuotantoerien valmistuksen. Lisäksi Marjavasulla on pitkäaikaiset ja luotettavat raaka-aine-, tarvike- sekä laitetoimittajat ja alihankkijat.