Sijoittajille

Toimitusjohtajan tervehdys

Kasvuvoimaa suomalaiseen elintarviketeollisuuteen

Meillä Fodeliassa on tärkeä tehtävä: haluamme kasvattaa suomalaisista elintarvikealan yrityksistä kukoistavia, kansainvälisiä menestystarinoita, jotta voisimme tarjota kuluttajille puhdasta, paikallisesti ja vastuullisesti tuotettua ruokaa. Olemme sitoutuneet pitkäjänteisesti yhtiöidemme kehittämiseen sekä vastuulliseen elintarviketuotantoon omistaja-arvoa kasvattaen. Meille on kunnia-asia pitää kotimainen ruoantuotanto voimissaan.

Vastuullisuus on yksi yhtiömme keskeisistä arvoista ja ruokatuotantomme lähtökohdista. Toimimme vastuullisesti ruokaketjun jokaisessa vaiheessa raaka-aineiden hankinnasta viljelijöiltä aina tuotannon kautta kuluttajalle asti. Vastuullisuus tarkoittaa meille ennen kaikkea tarkoin valittuja, puhtaita ja turvallisia raaka-aineita, raaka-aineiden jäljitettävyyttä, hygieenistä, ympäristöä huomioivaa valmistusta ja pakkausta tuotantolaitoksillamme sekä raaka-aineiden lyhyttä kuljetusmatkaa. Jäljitämme jokaisen raaka-aineen tarkasti, jolloin ruoan turvallisuuteen voi myös luottaa.

Fodelia syntyi kesällä 2019 kun Feelia ja Real Snacks siirtyivät osakevaihdolla Fodelian 100-prosenttisesti omistamiksi tytäryhtiöiksi. Fodelian juuret istuvat vankasti Pohjois-Pohjamaan Pyhännällä, jossa sijaitsevat myös omistamiemme yritysten tuotantolaitokset. Sekä Feelia että Real Snacks ovat elintarviketeollisuuden tiennäyttäjiä, jotka panostavat innovatiivisiin tuotteisiin, lisäarvoa tuottaviin asiakaskonsepteihin ja edistyksellisiin valmistusprosesseihin. Tytäryhtiömme toimivat kasvavilla markkinoilla, joiden kehitystä tukevat vahvat megatrendi, kuten kuluttajakäyttäytymisen muutokset sekä kuntien ruokatuotannon säästö- ja ulkoistamispaineet.

Feelia on tuoreesti ajatteleva valmisruokavalmistaja, jonka ansiosta voimme nauttia arjessakin paremmasta ruoasta vaivattomammin. Feelia ei käytä valmistuksessa lainkaan säilöntä- tai lisäaineita. Tuotteiden hyvä säilyvyys sekä vähän tilaa vievät pakkaukset saadaan aikaan vakuumikypsennyksellä. Lämmitettävä valmisruoka vähentää investointeja, kustannuksia ja työvoiman tarvetta niin ravintoloissa kuin kuntien keskuskeittiöissäkin. Feelian ratkaisut vastaavatkin osaltaan esimerkiksi kuntien ja kaupunkien kustannuspaineisiin, ja uskomme julkisen sektorin ulkoistusten lisääntyvän tulevina vuosina. Feelia myy tuotteitaan Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja tavoitteenamme on liiketoiminnan laajentaminen Pohjoismaissa.

Real Snacks on snacks-markkinoiden kokeilunhaluinen haastaja, joka uskaltaa tarjota erottuvia ja rohkeitakin makuyhdistelmiä. Yhtiö on Suomen mantereen ainoa perunalastujen valmistaja, joka valmistaa lisäksi myös maissinaksuja ja kaurasnacksejä. Tuotannossa käytetään pääosin kotimaisia raaka-aineita. Ensiluokkainen peruna tulee lähialueen sopimusviljelijöiltä, eikä gluteeniton puhdaskaurakaan tee matkaansa kaukaa. Olemme ylpeitä Real Snacksin gluteenittomista, vähemmän rasvaa ja enemmän kuitua sisältävistä kaurapohjaisista snackseistä – vastaavaa tuotetta ei löydy edelleenkään globaaleilta markkinoilta. Real Snacksin kansainvälistyminen on hyvässä vauhdissa, ja tavoitteenamme on vastata erityisesti kaurasnacksien globaaliin kysyntään.

Sekä Feelia että Real Snacks ovat vuosien saatossa osoittaneet kykynsä kasvaa kannattavasti. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi vuosina 2016–2018 keskimäärin 28,3 prosenttia vuodessa (CAGR). Tavoittelemme tulevaisuudessakin vahvaa, kannattavaa kasvua sekä omistaja-arvon kasvattamista yhtiöidemme liiketoiminnan laajentamisesta, kansainvälistymisestä ja uusista, kekseliäistä tuotteista. Lisäksi pyrimme tunnistamaan uusia kasvumahdollisuuksia. Mahdollisesta First North -listautumisesta haemme tukea kasvustrategiamme toteuttamiseen.

Keskipitkällä aikavälillä tavoitteenamme on

  • kasvattaa vuotuista liikevaihtoamme keskimäärin 25 prosenttia vuosittain
  • saavuttaa yli 60 miljoonan euron liikevaihto vuonna 2024 liikevoittomarginaalin ollessa keskimäärin yli 10 prosenttia
  • jakaa vähintään 35 prosenttia tuloksestamme osinkoina omistajillemme
  • investoida pääosa tuloksesta lähivuosina liiketoiminnan kasvattamiseen ja kehittämiseen

Yhtiömme johdolla on pitkä kokemus elintarvikealalta, ja yrittäjä-omistajamme ovat sitoutuneita yhtiömme pitkäjänteiseen kehittämiseen.

Fodelia edustaa suomalaista kasvuvoimaa parhaimmillaan. Pidetään yhdessä kotimainen ruoantuotanto voimissaan!

Mikko Tahkola

Mikko Tahkola
Toimitusjohtaja